Alpha Clinics
Sindromul ovarelor polichistice: ce este și cum se tratează

Sindromul ovarelor polichistice: ce este și cum se tratează

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni hormonale ale femeilor, afectând 8-20% din femeile de vârstă reproductivă.

Nu se cunoaște cauza exactă a SOP, etiologia sindromului fiind complexă şi încă insuficient elucidată, totuși, factorii genetici au un rol important, prevalența fiind mai mare dacă în familie au fost cazuri.

Principalele caracteristici ale sindromului sunt:

 • Cicluri menstruale neregulate consecință a disfuncţiei ovulatorii, acestea afectează 75% dintre paciente. Restul de 25%, cu menstre ritmice, au oligo/anovulaţie subclinică confirmată prin nivelul repetat scăzut al progesteronului în ziua 21 a ciclului menstrual.

 • Nivelul crescut de hormoni androgeni (hormoni masculini), care pot duce la exces de păr pe față și corp, acnee, ten gras, căderea părului de tip androgenic. Hiperandrogenismul biochimic evidenţiat prin valoarea crescută a testosteronului liber se constată la 60-80% dintre pacientele cu SOP.

 • Aspectul polichistic al ovarelor – se constată prin ecografie transvaginală la 75% dintre pacientele cu SOP, constând în: cel puţin un ovar cu volumul > 10 cm3 sau prezentând minimum 12 foliculi cu diametrul cuprins între 2-9 mm.

Conform consensului de la Rotterdam din 2003 , diagnosticul sindromului ovarelor polichistice se pune în prezenţa a minimum 2 din aceste 3 criterii.

Anomaliile gonadotropilor, obezitatea şi rezistenţa la insulină, deși frecvente, nu fac parte din definiţia sindromului şi nu sunt necesare pentru confirmarea diagnosticului.

În plus, diagnosticul SOP presupune excluderea:

 • altor cauze de hiperandrogenism cum ar fi hiperplazia adrenală congenitală, sindromul Cushing şi tumorile virilizante;

 • hirsutismului idiopatic, care afectează 5-7% femei hirsute cu cicluri menstruale regulate şi fără hiperandrogenemie;

 • altor cauze de disfuncţie ovulatorie cum ar fi hiperprolactinemia, disfuncţiile tiroidiene.

Cum afectează sindromul ovarelor polichistice sănătatea femeii?

Această afecțiune poate afecta corpul femeii în multe feluri:

Infertilitatea

SOP este una din principalele cauze de infertilitate la femei. De asemene, femeile cu SOP au riscul mai crescut de complicații în sarcină și de avort.

Pentru a obține sarcina este nevoie să ovulezi. Femeile cât nu ovuleaza în mod regulat, nu eliberează la fel de multe ovule care pot fi fertilizate. Marea majoritate a femeilor vor rămâne însărcinate trecând la un stil de viață sănătos și folosind tratamentul specific.

Totuși, este posibil să rămâi însărcinată și fără tratament. Deci, dacă nu îți dorești sarcina, trebuie să folosești metode contraceptive precum anticoncepționalele.


Sindromul metabolic

Până la 70 % din femeile cu SOP sunt supraponderale sau obeze.

Atât SOP cât și obezitatea cresc riscul de:

 • hiperglicemie

 • hipertensiune arterială

 • nivel scăzut de HDL “colesterol bun”

 • nivel crescut de LDL “colesterol rău”

Acest sindrom metabolic poate duce la afectare cardiovasculară și diabet zaharat tip II.

Cum se tratează sindromul ovarului polichistic?

 • Schimbarea stilului de viață cu scădere ponderală și activitate fizică regulată este considerată prima linie de tratament.
  Chiar și o scădere ponderală de 5% din greutatea corporală poate să imbunatatesca situația. Scăderea ponderală poate, de asemenea, să crească eficientă medicamentelor prescrise și să îmbunătățească fertilitatea.
 • Tratamentul depinde de dorința femeii de a rămâne sau nu însărcinată
  Dacă nu se dorește obținerea unei sarcini, se recomandă tratamentul cu contraceptive orale care conțin antiandrogeni pentru reglarea ciclului menstrual, pentru și pentru reducerea pilozității și a acneei.
  Pentru obținerea unei sarcini, se recomandă tratament de inducere a ovulației. De prima intenție este tratamentul cu Clomifen. Se poate asocia Metformin pentru a scădea rezistența la insulină.
  În cazul în care nu se obține ovulație cu această medicație se intervine chirurgical – drilling ovarian (laparoscopic).
  La o parte din paciente este necesară fertilizarea în vitro.
REDUCERI
close slider

Consultații de specialitate cu reducere pentru eleve, studente și pensionare


Alpha Clinics Timişoara
0356 007 878 | 0745 351 351
str. Francesco Griselini nr 1, Timișoara


Alpha Clinics Lugoj
0748 061 061
str Bucegi nr 11, Lugoj