Testul Papanicolau

Testul Papanicolau este o investigație care are scopul de a depista din timp leziunile precanceroase ale colului uterin.

Deoarece cancerul colului uterin are o lungă perioadă de evoluţie sub formă unor leziuni precursoare, depistarea şi tratarea acestora reprezintă o măsură extrem de eficientă de prevenire a cancerului de col invaziv.

Pe plan mondial cancerul de col uterin ocupă locul doi (după cancerul mamar) în cadrul tumorilor maligne la femei.

Cum se recoltează testul Papanicolau?

Analiză constă în prelevarea cu o periuță specială a celulelor de la nivelul colului uterin, urmând ca probele să fie trimise la laborator.

Nu este dureros, este ușor de recoltat și durează foarte puțin. După recoltare, sunt posibile ușoare sângerări vaginale.

Când trebuie făcut testul Papanicolau?

Intervalul de timp la care se recomandă efectuare testului Papanicolau poate fi diferit în funcție de factorii de risc, în general se recomandă a fi făcut anual.

Principala cauza a cancerului de col uterin este infecția persistentă cu tulpini de risc înalt ale virusul Papilloma uman (HPV – Human Papilloma Virus). Majoritatea persoanelor infectate cu virusul HPV nu au simptome, de aceea screeningul periodic în cadrul examenului ginecologic de rutină este atât de important.

Testul Papanicolau este recomandat chiar dacă s-a efectuat vaccinul împotriva HPV.

Testul Papanicolau conventional sau in mediu lichid?

Testul Papanicolau se poate recolta:

  • convențional, pe lamă – după recoltare, celulele se întind pe lama de sticlă realizând frotiuri;
  • în mediu lichid – după recoltare, periuța se introduce într-un recipient cu care conține un mediu special, și apoi proba este procesată la laborator;

O serie de studii au arătat o eficiență asemenatoare pentru depistarea leziunilor colului uterin pentru ambele variante. Totuși examenul citologic în mediu lichid prezintă o serie de avantaje:

  • numărul de celule prelevate este mai mare datorită sistemului care permite păstrarea periutei de recoltare în flacon;
  • calitatea frotiurilor obținute este superioară;
  • din aceeași proba recoltată, dacă este cazul, se pot efectua și alte investigații suplimentare (genotipare HPV, CINtec).

Ce poate indica testul Papanicolau?

Raportarea rezultatelor se face prin clasificarea BETHESDA, actualizata:

  • NILM – negativ pentru leziuni intraepiteliale, nu se constată leziuni cu risc cancerigen. Pot fi, totuși, inflamații, infecții (Candida, Gardnerella vaginalis, Trichomonas);
  • ASCUS – celule scuamoase atipice cu semnificatie nedeterminată;
  • LSIL – leziune intraepiteliala scuamoasa de grad scazut;
  • HSIL – leziunea intraepiteliala scuamoasa de grad înalt
  • ASG – anomalii ale epiteliului glandular Carcinom

Aceste modificări necesită investigații suplimentare, detecție și genotipare HPV, colposcopie/examen histopatologic.

Cât de sigur este rezultatul testului Papanicolau?

Testul Babeș-Papanicolau reușește să detecteze majoritatea leziunilor colului uterin în fază precanceroasă sau canceroasă la debut, atunci când tratamentul este eficient, cu șanse maxime de vindecare.

Există, totuși, cazuri de rezultate fals pozitive, când modificările celulare date de inflamații, infecții, procese reparative, pot fi interpretate că leziuni precanceroase sau maligne cât și de cazuri fals negative, de aceea este importantă repetarea periodică a testului.

Cum ne pregătim pentru testul Papanicolau?

Testul Papanicolau trebuie recoltat în afara perioadei menstruale.

Evitați contactul sexual, irigațiile vaginale, utilizarea ovulelor cu 48 de ore înainte de recoltarea testului Papanicolau deoarece toate aceste activități pot duce la pierderea sau deteriorarea celulelor de la nivelul colului uterin și scăderea acurateței diagnosticului.