Vârsta la care un tânăr își poate începe viața sexuală

Sentimentul că ești pregătit/ă pentru un contact intim poate veni în momente diferite pentru fiecare. Este foarte important ca decizia de a avea primul contact sexual să fie una personală și nu la presiunea celor din jur sau a partenerului.

Înainte de a lua decizia este bine să ții cont de anumite aspecte legale și trebuie să înțelegi care sunt riscurile și consecințele

Din punct de vedere legal, de la vârsta de 15 ani îți poți da consimțământul pentru un contact sexual. Înainte însă de a te grăbi să iei o decizie, trebuie să înțelegi care sunt riscurile la care te supui și să analizezi dacă ești suficient de matur/ă pentru a-ți asuma consecințele. Iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont:

  • Poți rămâne însărcinată sau să contractezi o boală cu transmitere sexuală chiar de la primul contact intim.
  • Singura metodă contraceptivă care protejează atât împotriva bolilor cu transmitere sexuală cât și împotriva instalării unei sarcini nedorite este prezervativul.
  • Atenție, însă, prezervativul se poate rupe. În această situație trebuie să știi că vârsta de la care poți merge la medicul ginecolog fără a fi însoțită de părinți este de 16 ani. Mai mult decât atât, pastila de a doua zi nu este recomandată persoanelor sub 16 ani. Acestea sunt două aspecte importante de care trebuie să ții cont înainte să iei decizia.
  • Studii recente arată că există o legătură directă între începerea vieții sexuale la o vârstă fragedă și cancerul de col uterin. Comportamentul sexual determină expunerea la virusul HPV, care este responsabil pentru acest tip de cancer. Trebuie să știi că HPV se poate transmite chiar dacă folosești prezervativ, prin contactul pielii din zonele intime. Studiile sugerează că un cervix care nu a ajuns la maturitate este predispus la infecții persistente cu acest tip de virus.

În general nu sunt necesare analize înainte de începerea vieții sexuale, însă odată făcut acest pas, sunt indicate controalele de rutină periodice.

Un alt articol util pentru tine ar putea fi 7 mituri despre BTS-uri pe care orice tânăr ar trebui să le cunoască.

REDUCERI
close slider

Consultații de specialitate cu reducere pentru eleve, studente și pensionare


Alpha Clinics Timişoara
0745 351 351 | 0356 007 878
str. Francesco Griselini nr 1, Timișoara


Alpha Clinics Lugoj
0748 061 061
str Bucegi nr 11, Lugoj