Cât de sigur este rezultatul unui test de sarcină?
Testele de sarcină detectează un hormon din urină sau sânge care este prezent doar în caz de sarcină. Acest hormon, gonadotropină corionica umană (HCG), poate fi numit și hormon de sarcină.
Există două tipuri de teste utilizate pentru diagnosticul sarcinii. Unul măsoară nivelul de hormon HCG în sânge, celălalt verifică dacă în urină se găsește acest hormon. Acasă se poate face testul care folosește urină.
Testele de sarcină care folosesc urină au o precizie foarte mare de aproximativ 98-99 %, dacă sunt folosite corespunzător. Testul îl puteți face acasă sau la un cabinet ginecologic. Precizia cea mai ridicată este dacă testul este efectuat la cel puțin 14 zile de la contactul sexual care ar fi putut să vă lase însărcinată, pentru a evită astfel reacțiile fals negative.
Despre multe teste de sarcină, producătorii afirmă că pot arată cu precizie dacă este prezentă sarcina încă din prima zi a întârzierii ciclului menstrual. Totuși un studiu recent arată că majoritatea testelor realizate acasă nu dau rezultate corecte atât de precoce în sarcină, sau mai bine spus – un test de sarcină negativ în prima zi de întârziere a menstrei nu înseamnă neapărat că nu sunteți însărcinată. Efectuarea testului la o săptămână de întârziere a ciclului menstrual poate crește acuratețea testului.
Indiferent de rezultatul dat de testul de sarcină, este indicat ca acesta să fie repetat după 2-3 zile, iar în caz că rezultatul de la ambele teste de sarcină coincide și este negativ este sigur peste 99% că nu sunteți însărcinată, iar dacă testele de sarcină sunt pozitive este cazul să consultați un medic ginecolog și să faceți planuri pentru copil. Dacă testele nu sunt concludente (unul pozitiv și unul negativ sau colorarea liniuțelor nu este foarte clară) este cazul să consultați un medic ginecolog.
Testele de sarcină care folosesc sânge trebuie făcute într-o unitate medicală . Acest test de sarcină măsoară cantitatea de hormon specific sarcinii (HCG), aflată în sânge. Testul este extrem de precis depășind 99.9% precizie, și poate depista o sarcină mult mai devreme decât testele care folosesc urină, detectând sarcină după minim 6-8 zile de la contactul sexual respectiv.