Patru metode prin care îți poți regla ciclul menstrual
Durata menstruației se poate schimba pe parcursul vietii reproductive si asta nu inseamna neaparat ca exista o problema, dar este recomandat sa vizitati medicul pentru a verifica daca exista o afectiune asociata.
Cercetările științifice arată că, în cazul în care nu există o afecțiune asociată, femeile își pot regla ciclul menstrual prin dietă, rutină zilnică și exerciții fizice. Astăzi ne-am propus să vorbim despre câteva lucruri pe care le poți face din intimitatea casei tale.
1. Reducem nivelul stresului
Cercetările arată că nivelurile ridicate de stres, influențează negativ ciclul menstrual. De cele mai multe ori stresul nu este provocat de o situație în sine ci de anticiparea unor evenimente. Mintea noastră are obiceiul de a face presupuneri și de a crea scenarii, de cele mai multe ori neplăcute. Iar acest obicei ne provoacă stres. S-a observat că următorul antrenament al minții este util.
- Găsește un spațiu în care te simți liniștită și unde nivelul de zgomot este redus;
- Așează-te într-o poziție comodă, ține spatele drept și lasă mâinile să curgă lejer pe lângă corp;
- Închide ochii și observă ritmul natural al respirației.
- Vei observa că atenția ta va fi furată de gânduri. Tot ce trebuie să faci este să îți aduci atenția înapoi în momentul prezent, observând respirația. Acesta este practic un exercițiu de fitness pentru minte.
Pentru a obține rezultate, este suficient să practici zilnic 10 minute.
2. Întinderi și exerciții fizice la sol
Un studiu publicat în 2018 de către specialiștii de la Isfahan University of Medical Sciences ne arată că exercițiul fizic regulat are efecte pozitive asupra tulburărilor ciclului menstrual. Cu toate acestea, trebuie să avem grijă. Dacă ne forțăm putem face mai mult rău decât bine. Exercițiul fizic extrem poate duce la întreruperea periodică a menstrei. Pentru a găsi o rutină potrivită pentru tine poți alege să consulți un antrenor personal sau poți să te inspiri de pe internet unde vei găsi tipuri de exerciții de diferite intensități. De la gimnastică acasă la exerciții simple pentru tonifiere. De asemenea te poți inspira din posturile de yoga. Specialiștii recomandă între 3 și 5 ore de exercițiu fizic săptămânal.
3. Greutatea corporală influențează sănătatea aparatului reproductiv.
S-a observat că pierderea sau câștigarea în greutate are efecte asupra ciclului menstrual. Având o grăsime corporală sub nivelul considerat normal, poate provoca dezechilibre, în cazuri extreme, chiar oprirea acestuia pe o perioadă mai îndelungată. Corpul are nevoie de un anumit procent de grăsime pentru a produce hormonii ciclului menstrual. În acest caz, creșterea ușoară în greutate poate să ajute. De asemenea dacă sunteți supraponderală, scăderea în greutate ar putea să vă influențeze în bine. Atenție, nu încercați diete extreme sau să mâncați excesiv. Acestea nu sunt metode sănătoase și vă pot provoca alte neplăceri. Consultați un medic nutriționist care vă va putea face un plan alimentar adaptat nevoilor dumneavoastră specifice.
4. Aport de vitamina D
Un studiu publicat în 2015 de către National Centre for Biotechnology Information găsește legături directe între nivelurile scăzute de vitamina D și ciclul menstrual neregulat. De asemenea s-a observat că vitamina D influențează pozitiv ovulația.
Cea mai eficientă sursă de vitamina D este expunerea la soare. Evitați orele de vârf ale razelor ultraviolete și aveți grijă să purtați protecție solară. Alte surse de vitamina D: somon și ton, gălbenuș de ou, tofu, ciuperci.