Octombrie, luna dedicată luptei împotriva cancerului de sân

Recunoscută că și luna roz, octombrie este, la nivel mondial, luna dedicată conștientizării și prevenției cancerului de sân, cea mai frecventă formă de cancer la femei.

În această perioadă, femeile sunt informate despre simptomele și factorii de risc ai cancerului mamar și sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți, deoarece, printr-un control medical realizat la timp, cancerul poate fi depistat la timp și vindecat.


Care sunt factorii de risc pentru cancerul de sân?


  • Înaintarea în vârstă
    Cancerul de san poate să apară la orice femeie dar incidența lui crește odată cu înaintarea în vârstă.Cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani, totuși, conform statisticilor, aproximativ 11.43% dintre cazurile de cancer de sân apar la femei cu vârsta sub 44 de ani.

    Deși procesul de îmbătrânire nu poate fi oprit se poate opta pentru un stil de viață sănătos care menține riscul cât mai scăzut posibil.

  • Antecedentele familiale de cancer de sân
    Este important de știut că mare majoritate a femeilor depistate cu cancer la sân nu au istoric familial pentru această boală.Dar a avea o rudă de gradul I (mamă, soră sau fiică) cu cancer de sân aproape dublează riscul unei femei. Dacă are 2 rude de gradul I riscul crește de aproximativ 5 ori.

    Și în cazul în care tată sau un frate a avut cancer de sân, de asemenea, riscul femeii este mai mare.

    Uneori, istoricul familial este legat de moștenirea unor mutații genetice.

    Aproximativ 5% – 10% din cancerele la sân sunt determinate genetic, mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2 fiind cea mai comună cauză.

    Femeile cu una din aceste mutații sunt în general depistate la vârstă mai tanără, pot dezvoltă cancer la ambii sâni și prezintă și risc de cancer ovarian.

    Sunt și mutații ale altor gene (ATM, PALB2, TP53 etc) care pot duce la apariția cancerului de san dar incidența acestor mutații este mai scăzută.

  • Istoricul personal de cancer de sân
    O femeie care a avut deja cancer la un sân are un risc de 3-4 ori mai mare de a dezvoltă un nou cancer în celălalt sân sau în altă parte a aceluiași sân.Acest lucru este diferit de o reapariție sau revenire a primului cancer. Riscul este mai mare la femeile tinere cu cancer mamar.

    Dacă pacienta a fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiu avansat, riscul de revenire a cancerului în același sân poate fi mai mare decât riscul de a dezvoltă un nou cancer de sân, fără legătură cu primul.

  • Structura mai densă a sânilor
    Sânii sunt formați din țesut glandular, țesut fibros și țesut adipos. Femeile cu sânii denși, mai bogați în țesut glandular, au un risc mai mare de cancer de sân decât femeile cu densitate medie a sânilor. De asemenea, țesutul mamar dens poate face mai dificilă observarea cancerelor pe mamografii.
  • Anumite afecțiuni benigne ale sânilor
    Dacă o pacientă este diagnosticată cu anumite afecțiuni benigne, necanceroase ale sânilor, este posibil să aibe un risc mai mare de cancer de sân. Există și diferite tipuri de afecțiuni benigne ale sânilor care nu cresc riscul de cancer.
  • Prima menstruație la vârstă mai tânără sau menopauză tardivă
    Riscul este ușor mai crescut la femeile care au prima menstruație la vârstă mai tânără, mai ales înainte de vârsta de 12 ani. De asemenea femeile care au avut mai multe cicluri menstruale pentru că menopauza s-a instalat mai târziu, de obicei după vârsta de 55 de ani, au un risc ușor mai mare de cancer de sân.Riscul crește deoarece au o expunere mai îndelungată la hormonii estrogen și progesteron.
  • Istoricul legat de nașteri și alăptare
    Femeile care au născut un copil după vârsta de 30 de ani au un risc mai mare de cancer de sân în comparație cu femeile care au născut înainte de 30 de ani.Femeile care nu au fost niciodată gravide au un risc mai mare de cancer de sân decât femeile care au avut una sau mai multe sarcini.

    Alăptarea poate reduce riscul de cancer de sân, mai ales dacă o femeie alăptează mai mult de 1 an.

  • Terapia de substituție hormonală în menopauză
    Terapia de substituție hormonală poate fi un tratament eficient pentru simptomele menopauzei, dar unele tipuri de medicamente pot crește riscul de cancer de sân. Terapia de substituție hormonală poate crește, de asemenea, riscul de reapariție a cancerului dacă pacienta fost diagnosticată cu cancer de sân în trecut.Beneficiile terapiei, cum ar fi calitatea vieții și protecția sănătății oaselor – pot depăși riscurile pentru anumite femei, în special pentru cele care intră la menopauză la o vârstă mai tânără. Deoarece riscurile și beneficiile sunt diferite pentru fiecare femeie, cel mai bine este că femeia să discute cu medicul pentru a decide dacă terapia de substituție hormonală este potrivită pentru ea.
  • Expunerea la radiații
    Femeile care au fost tratate cu radioterapie la piept pentru un alt cancer (cum ar fi limfomul Hodgkin sau non-Hodgkin) când erau mai tinere au un risc semnificativ mai mare de cancer de sân. Riscul este cel mai mare pentru femeile care au suferit radiații în adolescență, când sânii încă erau în curs de dezvoltare. Tratamentul cu radiații la femeile după vârsta de aproximativ 40-45 de ani nu pare să crească riscul de cancer de sân.
  • Excesul ponderal
    Femeile supraponderale și obeze au un risc mai mare de a fi diagnosticate cu cancer de sân în comparație cu femeile care își mențîn o greutate optimă, mai ales după menopauză.
    De asemenea, excesul ponderal poate crește riscul de recurentă a cancerului de sân la femeile care au avut boală.
  • Consumul de alcool
    Cercetările arată în mod constant că consumul de băuturi alcoolice crește riscul femeii de a dezvoltă cancer de sân cu receptori hormonali pozitivi. Alcoolul poate crește nivelul de estrogen și alți hormoni asociați cu cancerul de sân cu receptori hormonali pozitivi. De asemenea, alcoolul poate crește riscul de cancer de sân prin deteriorarea ADN-ului din celule.
  • Fumatul
    Fumatul provoacă o serie de boli și este legat de un risc mai mare de cancer de sân în special la femeile tinere, aflate în premenopauză.
    De asemenea, fumatul poate crește riscul complicațiilor legate de tratamentul cancerului de sân.Trebuie reținut faptul că persoane care nu au niciun factor de risc, pot dezvolta boală, în timp ce alte persoane cu factori de risc evidenți nu fac niciodată cancer de sân.

Care sunt semnele şi simptomele cancerului de sân?


  • Cel mai frecvent simptom este aparitia unui nodul mamar nedureros;
  • Secreţie mamelonară sau retracţia mamelonului;
  • Indurarea tegumentelor sau aspect al pielii în „coajă de portocală”- în stadii avansate;
  • Modificare a mărimii sau formei sânului;
  • Durere intr-o zonă a sânului;
  • Ganglioni palpabili în axilă;

Rețineți că aceste simptome pot sa apara si in alte afecțiuni care nu sunt cancer.


Modalități de depistare a cancerului de sân


Orice femeie să cunoască frecventa mare a acestui tip de cancer, semnele si simptomele cancerului mamar, factorii de risc, astfel încât să se poată prezenta la medic pentru screening sau daca apar simptome cat mai repede posibil.

Autopalparea trebuie efectuata periodic, cu atentie, atat la nivelul sanilor, cat si in axile. Autoexaminarea este importanta, indiferent de varsta si trebuie sa fie facuta lunar, astfel femeia va fi obisnuita cu structura sânul ei şi atunci poate depista mai din timp o modificare aparută.

Ecografia mamara se poate efectua la orice varsta, nu are risc de iradiere, nu este dureroasa si se poate efectua de cate ori este necesar.

Este in special recomandata femeilor cu varsta sub 40 de ani, chiar si dupa aceasta varsta la cele cu sani densi, femeilor care alapteaza, care au implanturi de silicon. Poate fi recomandata, de asemenea, pentru completarea informatiilor obtinute la mamografie.

Mamografia este recomandata femeilor cu varsta peste 40-45 ani. In cazul sanilor cu structura densa se poate completa cu ecografie mamara.

Femeile cu risc crescut de cancer de sân – din cauza istoricului lor familial, a unei mutații genetice sau a altor factori de risc – ar trebui să fie examinate cu RMN împreună cu o mamografie.

Screeningul cancerului de san este foarte important deoarece boala poate fi depistata precoce, când tumora este mica si poate fi tratata cu sanse mari de vindecare.

Efectuare periodica a testelor imagistice de depistare este cea mai buna modalitate de a depista din timp cancerul de sân .

REDUCERI
close slider

Consultații de specialitate cu reducere pentru eleve, studente și pensionare


Alpha Clinics Timişoara
0745 351 351 | 0356 007 878
str. Francesco Griselini nr 1, Timișoara


Alpha Clinics Lugoj
0748 061 061
str Bucegi nr 11, Lugoj