Mitul “răcelii la ovare”

În mod sigur ați auzit, cel puțin o dată, o prietenă spunând că a răcit la ovare sau pe cineva sfătuindu-vă să nu stați în frig pentru a nu răci la ovare.

Totuși “răceala la ovare” sau anexita nu are drept cauză principală expunerea la frig, așa cum se credea în trecut. Anexita are drept cauză, de cele mai multe ori, o infecție bacteriană. Ea poate fi declanșată inclusiv de bacteriile care populează în mod normal vaginul și care se extind la uter, trompe și ovare.

O altă cauză a inflamațiilor sunt infecțiile cu transmitere sexuală: chlamydia, gonoreea, tricomoniaza, micoplasma, ureaplasma.

Anexita apare mai frecvent în sezonul rece deoarece frigul slăbește imunitatea organismului. De asemenea frigul poate să accentueze simptomele anexitei.

Cum se manifestă “răceala la ovare”?

  • Durerea în abdomenul inferior este cel mai frecvent simptom, fiind deseori unilaterală. Durerile pot fi resimțite mai tare în timpul urinării sau în timpul actului sexual.
  • Modificarea secreției vaginale: secreția vaginală devine abundentă și își schimbă culoarea.
  • Dereglări menstruale
  • Nevoia de a urina frecvent
  • Febră: febra apare la o parte din cazuri, iar uneori pacientele prezintă și vărsături, diagnosticul diferențial făcându-se des cu o apendicită acută.

În cazul apariției  acestor simptome este necesar controlul ginecologic și tratamentul la indicaţiile medicului specialist. Tratamentul necorespunzător, automedicația, pot avea consecințe grave precum acumulări de puroi la nivelul trompei sau ovarului, abcesul tubo-ovarian, care poate genera o infecţie sistemică.

Din pricina anexitelor repetate, trompele uterine se pot înfunda, lucru care poate duce la imposibilitatea obţinerii unei sarcini pe cale naturală și la creșterea riscului de sarcină extrauterină. 

Dacă ai o viaţă sexuală activă, folosirea corectă a prezervativului reduce şansele de a face anexită. Relaţiile sexuale cu un singur partener, testat şi fără boli cu transmitere sexuală, scade incidenţa.

REDUCERI
close slider

Consultații de specialitate cu reducere pentru eleve, studente și pensionare


Alpha Clinics Timişoara
0745 351 351 | 0356 007 878
str. Francesco Griselini nr 1, Timișoara


Alpha Clinics Lugoj
0748 061 061
str Bucegi nr 11, Lugoj