Menopauza. Remedii naturale

În timpul menopauzei organismul începe să producă tot mai puțin estrogen. Nivelul de disconfort diferă de la femeie la femeie, dar printre stările specifice amintim bufeurile (valuri de căldură), transpirația abundentă și anxietatea, insomnia.
Pentru a trata aceste neplăceri, se poate recomanda tratamentul hormonal. Cu toate acestea, bufeurile, stările depresive, tulburările de somn și problemele circulatorii pot fi combătute și prin câteva metode simple și naturale.

  1. Salvia– acţionează asupra sistemului nervos vegetativ, liniştind stările de agitaţie, iritabilitate, nervozitate şi palpitaţiile. Ajută la reechilibrarea sistemului neuroendocrin, reduce transpiraţia excesivă. O puteți consuma sub formă de ceai neîndulcit, timp de 3-4 săptămâni (zilnic câte două cești).
  2. Rădăcina de lemn dulce – este foarte bogată în estrogeni naturali, substanţe hormonale care favorizează la femei reducerea efectelor neplăcute legate de menopauză şi premenopauză, favorizând inclusiv asimilarea calciului şi menţinerea densităţii osoase normale.
  3. Lavanda – are efect calmant, sedativ. Puteți încerca aromoterapie cu ulei esențial. Pentru combaterea tulburărilor de somn, puteți asocia cu uleiuri esențiale de iasomie, valeriană sau flori de tei.
  4. Soia: Izoflavoanele din soia acționează ca estrogeni vegetali. Dozare: cel puțin 60mg /zi.
  5. Cohosul negru – Acționează ca estrogenul produs de organism – fără efectele secundare ale preparatelor hormonale. Se găsește sub formă de tinctură, la magazinele cu specific naturist.
  6. Semințe de in: sunt bogate în estrogeni, dar conțin și o cantitate mare de acizi grași esențiali, recomandați pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, la care femeile sunt mai expuse după 45-50 de ani. Pentru a beneficia de toate calităţile lor, seminţele de in se pot măcina şi adăuga în salate sau cereale.

În această perioadă este bine să aveți activitate fizică regulată, să consumați cât mai puțină cafea, să încercați să renunțați pe cât posibil la alcool și tutun și să aveți o alimentație ușoară bazată pe fructe, legume, verdeturi, produse din făină integrală, produse lactate, puțină carne rosie, puțină grăsime – de preferat, din surse vegetale, ulei de măsline sau de rapiță. Nu uitați să vă hidratați.

Multă sănătate!

 

REDUCERI
close slider

Consultații de specialitate cu reducere pentru eleve, studente și pensionare


Alpha Clinics Timişoara
0745 351 351 | 0356 007 878
str. Francesco Griselini nr 1, Timișoara


Alpha Clinics Lugoj
0748 061 061
str Bucegi nr 11, Lugoj