Infecţia cu HPV

Infecţia cu HPV

Ce reprezintă infecţia cu HPV?

HPV este prescurtarea de la Human Papilloma Virus și este un virus extrem de contagios, infecția cu acesta fiind frecvent intalnită.

Având în vedere că multe dintre pacientele noastre se confruntă cu această problemă, am considerat oportun să detaliem acest subiect.

Infecția cu acest virus reprezintă cauza principală a cancerului de col uterin, al doilea că frecventă dintre toate tipurile de cancer la femeie (primul loc fiind ocupat de cancerul de sân).

Statisticile medicale au demonstrat că un număr foarte mare din persoanele active sexual dobândesc acest virus la un moment dat în decursul vieții, dar, deși incidența infecției este ridicată, în majoritatea cazurilor dispare spontan.

O mică parte din persoanele infectate dezvoltă o infecție persistență.

Există peste 100 de tulpini de HPV, care se clasifică astfel:

  • HPV cu risc oncogen scăzut: pot provoca o serie de afecțiuni benigne cum sunt condiloamele genitale;
  • HPV cu risc oncogen crescut: infecția persistentă cu tipurile oncogenice poate produce leziuni precanceroase sau cancer de col uterin; Cele mai frecvente tipuri de HPV care pot determina apariția cancerului de col uterin sunt tipurile 16, 18, 45, 31.

Tipul 16 cauzează aproximativ 50% din cazurile de cancer de col uterin din întreagă lume, iar tipurile 16 și 18 împreună sunt responsabile pentru aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin.

Pentru dezvoltarea cancerului de col uterin se consideră că este necesară infectarea cu un tip de HPV de risc ridicat, dar infecția de sine stătătoare nu este suficientă pentru cauzarea cancerului, deoarece majoritatea femeilor cu infecție HPV nu dezvoltă cancer.

Există și persoane infectate cu multiple tulpini de virus.

Intervalul dintre infectarea cu HPV și progresia către carcinom invaziv este de obicei de 10 ani sau mai mult.

Infecția cu HPV cauzează și o parte dintre carcinoamele scuamoase ale anusului, orofaringelui, vulvei, vaginului și penisului.

Cum se transmite virusul?

Virusul se poate transmite pe cale sexuală, fără ca partenerii să știe de existența acestuia, sau prin orice tip de contact genital direct cu o persoană deja infectată.

Nici prezervativul nu protejează în totalitate, deoarece există porțiuni neacoperite de piele din zona genitală care vin în contact direct.

Virusul se poate transmite și în alt mod decât pe cale sexuală, că de exemplu prin mâini infectate, lenjerie, prosoape, transmitere de la mamă la făt în momentul nașterii, purtarea hainelor persoanelor infectate. Totuși aceste modalități nu sunt frecvente.

Dacă bărbatul are o relație de lungă durată cu o femeie infectată cu HPV este foarte probabil să fie și el infectat. Bărbatii elimină mai ușor HPV din organism în comparație cu femeile. Femeile au nevoie de obicei de 2 ani sau mai puțin.

Dacă unul dintre parteneri are HPV, nu inseamnă neapărat că infecția este contactată recent! Uneori, virusul poate rămane dormant în corp ani mulți, fără să producă leziuni.

Riscul dezvoltării unui carcinom cu celule scuamoase este de aproximativ 400 de ori mai mare după o infecție cu HPV 16 și de aproximativ 250 de ori mai mare după o infecție cu HPV 18, comparativ cu riscul existent la femeile neinfectate.

Cum se stabileşte diagnosticul de infecţie cu HPV?

Deoarece infecția cu HPV este în general asimptomatică, trebuie în mod obligatoriu efectuate anumite teste periodice.

Pentru fiecare pacientă în parte se recomandă efectuarea anumitor investigații în funcție de rezultatul testelor de screening:

  • Examenul clinic;
  • Testul Papanicolau;
  • Testul HPV (denumit şi tipajul HPV);
  • Colposcopia;
  • Biopsia cervicală.

Utilizarea vaccinului anti HPV nu elimină necesitatea continuării screening-ului de test Papanicolau, deoarece 10% din cancerele de col uterin sunt cauzate de tipuri de HPV care nu sunt incluse în vaccin.

În cazul infecției cu HPV tipuri cu risc scăzut pot să apară veruci anogenitale la femei și bărbati (condiloame acuminate sau veruci veneriene); diagnosticul este clinic și beneficiază de tratament local.

Tratament

Nu există tratament specific pentru infecția HPV.

Abordarea constă în tratarea manifestărilor clinice specifice ale infecției, cum ar fi papiloamele genitale sau leziunile produse de virus la nivelul colului uterin, precum și în dispensarizarea atentă a persoanelor diagnosticate.

Deși consecințele sunt atât de grave, există totuși și o latură pozitivă, și anume că virusul poate dispărea în timp, insă doar în cazurile în care sistemul imunitar este suficient de puternic și poate lupta împotriva acestuia.

Drept urmare, este necesară menținere unei imunităti puternice a organismului printr-o alimentație sănătoasă, evitarea fumatului și folosirea multivitaminelor, acolo unde este cazul.

REDUCERI
close slider

Consultații de specialitate cu reducere pentru eleve, studente și pensionare


Alpha Clinics Timişoara
0745 351 351 | 0356 007 878
str. Francesco Griselini nr 1, Timișoara


Alpha Clinics Lugoj
0748 061 061
str Bucegi nr 11, Lugoj