În ce constă controlul ginecologic periodic?
Scopul controlului ginecologic periodic este de a stabili dacă sunteți sănătoasă din punct de vedere ginecologic sau prezentați factori de risc sau afecțiuni ginecologice care necesită tratament. Este recomandat ca acest control să fie efectuat anual .
Controlul ginecologic anual include:
- Discuția cu medicul – Reprezintă primul pas în stabilirea unui diagnostic. La începutul oricărui control ginecologic, medicul vă va întreba despre istoricul medical, despre bolile pe care le-ați avut sau le aveți, operații, sarcini, nașteri, întreruperi de sarcină, menstruație și despre viața sexuală.
- Examenul ginecologic – Se efectuează pe masa ginecologică și constă în:
– examenul vaginal cu valve, în vederea verificării aspectului vaginului și al colului uterin.
– tactul vaginal bimanual;Examenul ginecologic poate crea ușor disconfort, dar nu este dureros. Este important să vă puteți relaxa în cursul acestui consult. De asemenea, este bine să urinați înainte pentru a evita senzația de tensiune sau durere la apăsarea pe abdomen.
După un control ginecologic, este posibil să aveți o ușoară sângerare.
- Examenul ginecologic – Se efectuează pe masa ginecologică și constă în:
- Testul Babeș – Papanicolau
Este util pentru depistarea leziunilor colului uterin cu risc cancerigen și a cancerului de col uterin. Se poate efectua pe lamă sau în mediu lichid.
Pentru a depista factorul determinant al leziunilor cancerigene, se poate testa suplimentar, o dată la 3 ani, prezența infecției cu Human Papilloma Virus.</br />
Prin testul Papanicolau se pot depista și anumite infecții ( Candidoza vaginală, infecția cu Gardnerella, Trichomonas vaginalis).În funcție de factorii de risc, se pot face și culturi din secrețiile vaginale și teste suplimentare pentru bolile cu transmitere pe cale sexuală: Chlamydia trachomatis și Neisseria gonorrhoeae.
- Testul Babeș – Papanicolau
- Ecografia ginecologică (endovaginală sau transabdominală)
Permite vizualizarea uterului și a ovarelor și depistarea unor afecțiuni precum chisturile ovariene, fibroamele uterine, polipii endometriali etc.
- Ecografia ginecologică (endovaginală sau transabdominală)
- Examinarea sânilor prin palpare sau ecografic pentru depistarea afecțiunilor mamare, în funcție de factorii de risc.
Consultația se poate încheia cu o discuție despre dorința de a obține o sarcină sau despre metodele contraceptive, atunci când este cazul.