Igiena orală corectă la bebeluși și copii mici
1. Când începem igiena orală la bebeluși?
Igiena orală sănătoasă începe înaintea apariţiei dinţilor de lapte, chiar din primele zile de viaţă a bebeluşului.
2. Cum se face igiena orală la bebeluși?
Înfăşoară un tifon steril în jurul degetului şi apoi şterge uşor gingiile şi limba. Chiar dacă la început s-ar putea să nu îi placă ritualul de îngrijire, micuțul se va obișnui repede. Mai mult, pe masura ce incep sa erupa dintii, masajul umed pe gingiile lui inflamate, iritate si sacaitoare va fi foarte reconfortant. Curăţă cavitatea bucală după fiecare masă, cu o atenţie sporită seara înainte de culcare.
3. Apariția dinților de lapte
Dintii de lapte ai bebelusului au un rol esential in masticatie, vorbire corecta și pentru eruptia dentitiei permanente, de aceea îngrijirea lor este foarte importantă. Odata cu aparitia primului dinte, intre lunile 6-12 de viata, poți începe să folosești periuta de dinti. Există pe piață o ofertă variată de produse pentru igiena orală a celui mic, în funcție de vârstă. Pentru a nu-i răni gingia celui mic, periuța trebuie să fie moale și să aibă margini rotunjite. Periuta cu peri de silicon care se introduce pe degetul mamicii este foarte indicata pentru aceasta perioada. Perierea simpla, doar cu putina apa, e suficienta, insa daca medicul de familie sau pediatrul/ dentistul copilului recomanda pasta de dinti, foloseste o cantitate foarte mica.
4. Cel mai mare pericol din această perioadă. Caria de biberon.
Caria de biberon apare atunci când cel mic adoarme în guriță cu biberonul de lapte matern, formulă de lapte sau suc de fructe. Lactoza și fructoza sunt zaharuri. Zaharul hraneste bacteriile care se gasesc in gurita iar din această cauză se produce un mediu acid care carieaza dintii. Atenție și la bauturile etichetate 100% fruct, intrucat contin niveluri mari de fructoza. Înlocuiti cu suzeta sau biberon cu apa si nu uitati sa curatati dintii, limba si gingiile copilului dupa fiecare masa. De asemenea nu înmuiați suzeta înainte de culcare în miere sau în alte lichide îndulcite.
Atenție! Este important ca cei mici sa beneficieze de un set de tacamuri numai ale lor. Nu folosiți aceeași lingură atunci când serviți gustarea alături de cel mic, pentru a evita transferul de bacterii. Smaltul dintilor bebelusilor este mult mai fin decat al adultilor, fiind mult mai vulnerabili.