Endometrioza
Ce este endometrioza?
Endometrioză este o afecțiune ginecologică destul de frecventă, întâlnită la aproximativ 10-20% dintre femeile de vârstă reproductivă.
Aceasta se caracterizează prin prezența de țesut endometrial în afara cavitătii uterine. Cu alte cuvinte, țesutul care în mod normal căptușește cavitatea uterină poate fi găsit, la anumite femei, în mod anormal, și în alte locații.
Cel mai frecvent se localizează la nivelul trompelor uterine, ovarelor, peritoneului (țesutul care tapetează cavitatea abdominală) dar se poate observa și pe intestinul subțire, pe colon, rect, stomac, ficat.
Foarte rar se descoperă țesut endometrial chiar și în afara abdomenului: la nivelul plămanului, creier, ochi. Totuși în 80% – 90% din cazuri localizarea este la nivelul trompelor uterine și ovarelor.
Cauze
Cauzele endometriozei răman incă necunoscute, există doar posibile teorii. Ce se știe sigur este că boala e strict legată și agravată de hormonii sexuali feminini și afectează, în general, femeile aflate între perioada pubertătii și menopauză.
Simptome
Simptomele în endometrioză nu urmează un tipar anume. Există femei care nu prezintă simptomele clasice de endometrioză care ar putea să ajute la diagnosticarea corectă a afecțiunii.
Cele mai frecvente simptome sunt:
- durere pelvină cronică, situată în etajul abdominal inferior (pelvis) sau la nivelul regiunii lombare sacrate;
- dismenoree (durere în momentul menstruației). Aceasta este de obicei bilaterală (poate apărea și unilateral, în funcție de localizarea leziunilor endometriozice), apare cu 24-48 de ore înainte de menstruația propriu-zisă și scade în intensitate imediat după aceasta, însă uneori poate să persiste pe toată durata menstruației;
- dureri la ovulație;
- infertilitate primară, endometrioză fiind una din cauzele cel mai des întâlnite de infertilitate la femei;
- dispareunie (durere în timpul contactului sexual);
- tulburări de micțiune în timpul menstruației (urinări frecvente, dureroase), asemănătoare celor din infecțiile urinare;
- balonare, crampe abdominale dureroase, tranzit intestinal accelerat cu diaree sau diminuat cu constipație instalate odată cu menstruația;
- metroragii (sângerări anormale apărute pe parcusul ciclului menstrual), apar la aproximativ 15-20% dintre femeile cu endometrioză;
Diagnostic
Prin ecografia transvaginala nu se poate depista decât boala avansată, deoarece aici se vor vedea doar chisturile care apar târziu în evoluție.
Diagnosticul de certitudine se realizează prin laparoscopie, o metodă minim invazivă și foarte precisă ce perminte și vizualizarea implantelor de endometrioză și excizia lor.
Tratament
Din nefericire, endometrioză este o boală cronică și nu poate fi vindecată.
Scopul tratamentului este să inlăture durerea și să imbunătătească calitatea vieții pacientelor.
Tratamenul medicamentos cuprinde contraceptive orale, progestative, inhibitori de gonadotropină, menite să intrerupă secreția hormonilor sexuali feminini și să inhibe menstruația, pentru că insulele de endometrioză să nu se mai poată dezvolta sau să regreseze. Pentru dureri sunt recomandate antiinflamatoarele nesteroidine.
Tratamentul chirurgical, de preferat pe cale laparoscopică presupune extirparea insulelor endometriozice de pe ovare, trompe, peritoneu și alte organe afectate.
Chiar și după operație, există riscul de recidivă; avantajul constă în faptul că, prin eliminarea leziunilor endometriozice, se diminuează simptomele iar unele paciente își pot recăpăta fertilitatea.