Dureri la ovulație, cauze și tratament

Durerile de la ovulație – de ce apar și cum se tratează?

Durerea ovariană legată de ovulație , numită și mittelschmerz ( în germană “durere de mijloc”) apare la aproximativ 20% din femei. Durerea, localizată în pelvis, se poate asocia cu și cu sângerări, în general, reduse. Unele femei prezintă dureri în fiecare lună, în timp ce altele doar ocazional. Intensitatea este diferită – uneori simplă jenă, alteori durere intensă.

Disconfortul, în stânga sau în dreapta, în funcție de ovarul pe care are loc procesul, durează câteva ore, dar poate și să persiste 2-3 zile. La femeile cu cicluri menstruale regulate de 28 de zile, survine în ziua a 14-a, sau cu două săptămâni înainte de menstruație.

Din ce cauză apare durerea?

Durerea se datorează faptului că, în timpul ovulației, ovulul și lichidul folicular, împreună cu o cantitate redusă de sânge, sunt eliberate din ovar. Sângele și lichidul folicular pot irita pereții cavitatii abdominale, provocând durere. Contracțiile trompelor uterine pe măsură ce se apropie ovulația, pot fi la rândul lor cauza durerilor.

Când durerea legată de ovulație survine ocazional și este foarte vie, femeia se prezintă de urgență și trebuie făcut diagnosticul diferențial cu alte patologii: apendicită acută, chistul ovarian complicat, sarcină extrauterină.

Dar nu orice durere ovariană este legată de ovulație. Pentru durerea ovariană persistentă, și care nu survine în perioada de mijloc, trebuie să te prezinți la medic.

Este necesar tratament pentru sindromul intermenstrual?

Femeia trebuie să fie informată asupra caracteristicilor sindromului.
Durerea ce însoțește ovulația dispare, în general, în câteva ore și nu necesită un tratament specific. Te poate ajuta o pernă încălzită pe abdomen sau o baie fierbinte.

Tratamentul medicamentos, cu analgezice precum ibuprofenul, se recomandă atunci când durerea este semnificativă.
Când acuzele deranjează femeia în activitatea zilica , se suprimă ovulația cu estroprogestative – pilule contraceptive.

Ovulația este un proces fiziologic în cadrul ciclului menstrual. Simptomele, chiar dacă sunt uneori supărătoare, nu trebuie să te îngrijoreze. Pentru a te asigura că ești sănătoasă, programează-te la consultul periodic de rutină, anual.

REDUCERI
close slider

Consultații de specialitate cu reducere pentru eleve, studente și pensionare


Alpha Clinics Timişoara
0745 351 351 | 0356 007 878
str. Francesco Griselini nr 1, Timișoara


Alpha Clinics Lugoj
0748 061 061
str Bucegi nr 11, Lugoj