Depresia paternală nu este un moft. Semne de avertizare, cauze, prevenție, tratament.
Studiile recente ne arată că aproximativ 1 din 10 proaspeții tați prezintă simptomele caracteristice depresiei postpartum. În cazul femeilor, acest tip de depresie are la bază cauze hormonale, pe când la bărbați, cauzele sunt de natură psihologică.
Semne de avertizare a depresiei paternale
- Tulburări de somn
- Modificări ale apetitului alimentar
- Stări de tristețe inexplicabile și lipsă de motivație
- Anxietate și dificultăți de concentrare
- Exces de alcool
- Dureri de cap, fără o cauză aparentă
- Izolare de prieteni și familie sau chiar gânduri de auto-vătămare.
S-a observat ca depresia paternală se instalează mai târziu decât la femei. În timp ce proaspăta mămică experimentează depresia în primele 3 luni de după naștere, depresia paternală apare între 3-6 luni de la nașterea copilului.
Posibile cauze
- Tatăl empatizează puternic cu starea mamei;
- Schimbarea dinamicii de cuplu. O mare parte din atenția și afecțiunea proaspetei mămici va fi concentrată pe noul născut;
- Lipsa contactului intim între parteneri. Poate declanșa în proaspătul tată un amestec de sentimente de frustrare, respingere și inutilitate;
- Modificarea stilului de viață: lipsa odihnei, diminuarea perioadelor de relaxare, renunțarea la vechile activități recreative, asumarea unui rol nou și a unor noi responsabilități;
- Implicarea prea activă a bunicilor în viața tinerei familii.
Prevenție și tratament
- Încă din perioada sarcinii, viitorii parinti trebuie să comunice si sa-si impartaseasca nelinistile si îngrijorările legate de rolul de părinte și de noile responsabilități pe care urmează să și le asume.
- Înscrierea la cursuri prenatale. Informarea cu privire la tot ce presupune statutul de parinte si adoptarea unui stil de viata sanatos pot contribui la reducerea riscurilor de aparitie a depresiei paternale.
- Bărbații acceptă mult mai greu un astfel de diagnostic, de aceea primul și poate cel mai greu pas este acceptarea că există o problemă. Este recomandat ca noul tătic sa solicite sprijin fizic și emoțional din partea partenerei, familiei, prietenilor și/sau din partea unui specialist.
- Terapie de cuplu. Înțelegerea și susținerea reciprocă, integrarea noului mod de viață și revigorarea relației de cuplu vor contribui la sudarea relației și ieșirea din impas.