De ce unele alimente sunt interzise în diversificarea alimentației bebelușului?

Laptele de vacă
De ce trebuie evitat: conține proteine pe care bebelușul nu le poate digera și minerale care pot dăuna rinichilor, aflați încă în dezvoltare. Este sărac în vitamina C, care are un rol important în absorbția fierului, astfel că sporește riscul de anemie. Este bogat în sare.
Când introducem în alimentație: cât mai târziu posibil, preferabil după vârsta de 1 an.
Beneficii: este o sursă bună de calciu și vitamina D, proteine și grăsimi sănătoase.

Mierea
De ce trebuie evitată: Poate fi o sursă a bacteriei Clostridium botulinum ce se va multiplica în intestinele bebelușului și va dezvolta botulismul infantil. Pentru îndulcirea alimentelor bebelușului, poți folosi în siguranță piureuri de fructe dulci.
Când introducem în alimentație: După vârsta de 1 an.
Beneficii: bogată în vitamine și minerale, cu proprietăți antivirale, antitumorale și antibacteriene.

Unele legume: sfecla roșie, spanac, salată verde sau varză
De ce trebuie evitate: Conțin o cantitate mare de nitrați pe care sistemul digestiv al copilului nu-i poate procesa.
Când introducem în alimentație: după vârsta de 8-9 luni.
Care sunt legumele indicate la începutul diversificării: morcov și alte rădăcinoase, deoarece au o aromă dulceagă naturală și o textură moale care se oferă sub formă de piure. După rădăcinoase este indicat să se introducă dovlecelul, ardeiul gras și cartoful dulce. Atenție! Cartoful alb se amână până la vârsta de 7-8 luni, deoarece este foarte bogat în amidon și bebelușii nu au dezvoltată enzima care să-l digere.

Fructe de pădure și citrice
De ce trebuie evitate: fructele de pădure conțin proteine greu de digerat pentru bebeluși iar citricele sunt foarte acide și pot cauza iritații sau probleme la stomac.
Când introducem: după vârsta de 1 an.
Care sunt fructele indicate la începutul diversificării: măr, pară, caisă, piersică. Abia după ce bebelușul s-a acomodat cu aceste fructe, poți introduce și banană, mango, prune sau avocado.

Sarea
De ce trebuie evitată: Până la un an rinichii bebelușului nu sunt bine dezvoltați și o cantitate mare de sodiu nu poate fi procesată de către aceștia. Laptele matern și formula de lapte praf conțin tot ceea ce ei au nevoie. Un copil preșcolar, cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani, are nevoie de aproximativ 1,5g sare/zi, cantitate acoperită din alimente, fără adaos suplimentar de sare.

Mezeluri
De ce trebuie evitate: conțin substanțe nesănătoase, procesate și multă sare.

REDUCERI
close slider

Consultații de specialitate cu reducere pentru eleve, studente și pensionare


Alpha Clinics Timişoara
0745 351 351 | 0356 007 878
str. Francesco Griselini nr 1, Timișoara


Alpha Clinics Lugoj
0748 061 061
str Bucegi nr 11, Lugoj