Cum verifici sănătatea sânilor, din intimitatea casei tale

Ai nevoie doar de 10 minute în fiecare lună pentru a-ți examina sânii. Aceste minute îți pot salva mulți ani din viață.

  1. De la ce vârstă se începe examinarea sânilor? Orice femeie, începând cu vârsta de 18 ani, este bine să se familiarizeze cu forma și structura propriilor sâni. Astfel examinarea va deveni o rutină și șansele de a depista orice schimbare în stadii incipiente sunt foarte mari.
  2. În ce moment al lunii facem examinarea sânilor? În primele 5 zile după terminarea sângerării menstruale. În cazul în care ești la menopauză, dacă ești însărcinată sau în cursul lactației după naștere, atunci palparea se face în aceeasi zi a fiecărei luni.
  3. Începe cu o examinare vizuală a sânilor. Așează-te la bustul gol în fața oglinzii și observă-ți sânii. Prima dată cu mâinile pe lângă corp, cu mâinile în șold, apoi cu mâinile ridicate deasupra capului. Rotește-ți trunchiul pentru a inspecta și părțile laterale. Aspectele la care trebuie să fii atentă sunt: forma și mărimea (asimetrii, modificări în relieful sânului, modificări ale pliurilor naturale ale sânului), aspectul pielii (culoare, aspect de coajă de portocală, roșeață sau zone cu vase de sânge dilatate), aspectul areolei mamare sau a mamelonului (modificări de formă, culoare, ulcerații, scurgeri).
  4. Continuă cu examinarea prin palpare. Poți să stai întinsă (când stai întinsă, țesutul sânilor se întinde și el, așa că este mai subțire și îți va fi mai ușor să simți o modificare) sau poți să palpezi sânii în timpul dușului (pielea udă favorizează procesul). Folosește cele trei degete din mijloc, pulpa degetelor și nu doar vârful. Aplică o presiune ușoară pentru a simți țesuturile cele mai apropiate de piele, o presiune medie pentru a simți un pic mai în profunzime și o presiune mai mare pentru a simți țesutul cel mai apropiat de piept și coaste. Atenție! Palparea nu trebuie să fie dureroasă.
  5. Ai grijă să palpezi toată suprafața. În acest sens este bine să urmărești un model sau un tipar. Poți încerca să îți imaginezi că sânul tău este un ceas și, cu mișcări circulare care pleacă de la mamelon până la periferia sânului, palpează fiecare cadran, fără a pierde contactul cu sânul și fără a sări porțiuni. Dacă simți umflături noi, durere sau dacă ai scurgeri mamelonare în timpul palpării, consultă medicul.
  6. Palparea axilei. Folosește, la fel ca atunci când palpezi sânul, degetele 2-3-4 grupate, cu mișcări blânde, explorând toate laturile axilei în căutarea unei tumefacții nou apărute.

Pentru a fi sigură că te examinezi într-un mod corect, discută cu medicului tau să îți facă o demonstrație. Îți va fi de ajutor să discuți instrucțiunile și tehnica de palpare cu un specialist. Ai grijă ca periodic să revizuiți împreuna tehnica folosită, pentru a fi sigură că nu ai pierdut nimic din vedere.

REDUCERI
close slider

Consultații de specialitate cu reducere pentru eleve, studente și pensionare


Alpha Clinics Timişoara
0745 351 351 | 0356 007 878
str. Francesco Griselini nr 1, Timișoara


Alpha Clinics Lugoj
0748 061 061
str Bucegi nr 11, Lugoj