Ce trebuie să știm despre testul Papanicolau
Ce ar trebui să știi despre testul Papanicolau?
Testul Papanicolau este cea mai utilizată metodă de screening pentru depistarea cancerului de col uterin.
Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani.
În fiecare an în România se inregistrează 4343 cazuri noi de cancer de col uterin, incidență fiind de 3 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene.
Scopul testului Papanicolau este depistarea cât mai precoce a celulelor anormale (atipice) care apar în leziunile precanceroase ale colului.
De asemenea se poate depista prezența unor infecții precum candidoza, vaginoza bacteriană, infecția cu Trichomonas vaginalis.
Testul Papanicolau se poate efectua convențional, pe lamă, cât și în mediu lichid. Testul Papanicolau în mediu lichid aduce un plus prin faptul că se păstrează toate celulele recoltate, cât și prin claritatea mai bună a frotiului.
Când trebuie efectuat testul Papanicolau?
Majoritatea persoanelor infectate cu virusul HPV – cauza majoră a cancerului de col uterin – nu au simptome, de aceea screeningul periodic în cadrul examenului ginecologic de rutină este atât de important.
Pentru depistarea precoce a leziunilor colului uterin, se recomandă efectuarea anuală a testului Papanicolau după vârsta de 18 ani precum și asocierea cu tipizarea HPV o dată la 3 ani după vârsta de 25 de ani.
Totuși, frecvența cu care este necesar să efectuezi aceste teste trebuie discutată cu medicul ginecolog.
Dacă ai peste 65 ani, vorbește cu medicul tău pentru a stabili dacă mai este nevoie să continui efectuarea procedurii, dacă ai cel puțin 3 teste negative și nu ai avut rezultate anormale în ultimii 10 ani.
Cum ne pregătim pentru testul Papanicolau?
- Evitați contactul sexual, irigațiile vaginale, utilizarea ovulelor cu 24-48 de ore înainte de recoltarea testului Papanicolau deoarece toate aceste activități pot duce la pierderea sau deteriorarea celulelor de la nivelul colului uterin;
- Perioada ideală pentru efectuarea testului este între ziua 10-14 a ciclului menstrual (ziua 1-a se consideră prima zi de menstruație);
- Trebuie evitată recoltarea testului în timpul menstruației.