
Ce se întâmplă cu corpul femeii după histerectomie
Histerectomia este intervenția chirurgicală prin care se extirpează uterul. Intervenția se poate efectua pe cale clasică sau laparoscopic – situație în care recuperarea este mai rapidă.
În cadrul acestei operații, în funcție de afecțiunea care o recomandă, se poate îndepărta doar corpul uterin sau se poate face histerectomie totală, adică excizia uterului împreună cu colul. Fiecărui tip de histerectomie i se poate asocia și excizia unuia sau a ambelor ovare.
Se poate recomanda în cazul următoarelor afecțiuni: fibroame, sângerări uterine abundente, durere pelvină, boala inflamatorie pelvină, endometrioză, adenomioză, neoplazii sau în unele cazuri de prolaps uterin.
Întrebări frecvente
1. În urma acestei operații voi intra la menopauză?
Menopauza înseamnă încetarea funcției ovarelor sau extirparea acestora. În cazul histerectomiei fără extirparea ovarelor nu veți mai avea sângerări menstruale, dar din punct de vedere hormonal schimbările nu sunt mari. În cazul în care este nevoie și de anexectomie (extirparea ovarelor și trompelor), dacă simptomele menopauzei sunt severe, atunci puteți beneficia de tratament de substituție hormonal. Există totuși femei care nu pot beneficia de această terapie. De exemplu, pacientele cu anumite boli de ficat sau cele care au un istoric de tumori hormon-dependente, precum cancerul de sân.
2. Când îmi pot relua viața sexuală?
După intervenție se recomandă repaus sexual de minim 4 săptămâni.
3. În ce fel îmi va afecta această operație calitatea actului intim?
În cazul histerectomiei fără extirparea ovarelor schimbările sunt minime. Dacă se înlătură și ovarele poate apărea uscăciune vaginală și libidoul poate să scadă.
4. Voi avea probleme urinare sau intestinale?
Pot apărea cazuri de constipație și infecții urinare. Acestea pot fi combătute dacă bei lichide și introduci fructe și legume în dieta zilnică.
Atenție! Chiar dacă nu mai este nevoie să folosiți metode contraceptive, este indicat să folosiți prezervativul pentru a vă proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală.