Ce reprezintă scorul ROMA?
Scorul ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) este o analiza medicala utilizată pentru a aprecia riscul de cancer ovarian epitelial la pacientele care prezintă o masă tumorală ovariană.
Cancerul ovarian este pe locul 8 ca incidenta a tumorilor maligne la femei, cele mai multe cazuri fiind depistate la femeile cu varsta intre 40-65 ani.
Rata medie de supraviețuire la 5 ani a pacientelor cu cancer ovarian depinde foarte mult de stadiul in care a fost diagnosticata boala. Aceasta rată este de până la 94% în situațiile în care afecțiunea este diagnosticată în stadiul I de boala dar, scade pana la 15% in stadiul IV. Din pacate, in cele mai multe cazuri tumorile sunt depistate într-un stadiu avansat.
Cel mai utilizat biomarker in tumorile ovariene a fost antigenul tumoral CA 125. Astfel, in cazul in care o femeie se prezenta cu o formațiune tumorală pelvină se recomanda ecografia transvaginală si efectuarea CA 125.
Deși nivelurile serice crescute ale markerului CA 125 apar in cancerul ovarian epitelial, totusi, valori ridicate pot fi întâlnite și în condiții benigne cum ar fi endometrioza, uterul fibromatos, pancreatita acuta si cronica, insuficiența cardiacă congestivă, ciroza hepatică, limitându-i astfel specificitatea. Pe de altă parte antigenul CA 125 are o sensibilitate de numai 50% pentru stadiul I de boală, având astfel o utilitate scăzută pentru depistarea precoce a cancerului ovarian.
Algoritmul ROMA se bazează pe determinarea concentraţiei serice a doi markeri CA 125 şi HE4, ia in considerare statusul de pre- sau postmenopauză si are o sensibilitate si o specificitate mai mare decat dozarea CA 125.
Algoritmul calculează probabilitatea de a depista tumora ovariana maligna la intervenția chirurgicală pentru o masă pelvină si nu este recomandat ca metodă de screening sau de diagnostic, independent, pentru cancerul ovarian. El trebuie corelat cu evaluarea clinică și imagistica.