Ce poți face dacă celui mic îi este frică de doctor?

Frica de medic, numită iatrofobie, este una dintre cele mai comune frici în rândul copiilor.
Am alcătuit pentru dumneavoastră o listă de reguli pe care le puteți aplica pentru a împiedica instalarea fricii sau în cazul în care cel mic are deja o reticență față de mersul la doctor:

  • Niciodata să nu folosești mersul la medic ca amenințare atunci când copilul tău nu vrea să te asculte. Ex: “Dacă nu asculți, atunci mergem la doctor să îți facă injecție.”
  • Explică-i copilului, pe înţelesul lui, de ce merge la doctor. Nu încerca să îl păcălești, deoarece își va pierde încrederea în tine. Manevrele medicale pot să fie dureroase, dar cu toate acestea sunt mai ușor de suportat atunci când copilul știe la ce să se aștepte.
  • Încearcă să nu fii agitat/ă sau speriat/ă. Copilul simte imediat că este ceva în neregulă, analizând reacțiile tale;
  • După vizita la medic, mergi într-un parc de distracții sau în orice loc în care el se simte bine; Este important, în schimb, să nu îi promiți recompense dacă este de acord cu vizita la doctor. Copiii trebuie să înţeleagă că merg la medic pentru a fi ajutaţi, că merg pentru ei, pentru binele lor şi nu pentru o recompensă.
  • Incearca să-l atragi în jocuri în care el este doctorul, iar tu pacientul. Astfel, se va simți în control și va înțelege mai bine despre ce e vorba; Există si cărți educative pe care le poți citi împreună cu cel mic. Exemple: “Max merge la doctor” sau „Conni merge la dentist”.

Mult succes!

REDUCERI
close slider

Consultații de specialitate cu reducere pentru eleve, studente și pensionare


Alpha Clinics Timişoara
0745 351 351 | 0356 007 878
str. Francesco Griselini nr 1, Timișoara


Alpha Clinics Lugoj
0748 061 061
str Bucegi nr 11, Lugoj