Ce înseamnă pentru copil suptul degetului. Când este normal și când trebuie să intervenim.

1.       Bebelușul își suge degetul încă din burtica mamei

Suptul degetului este un gest reflex, pe care copilul îl exersează încă din perioada intrauterină deoarece îl ajută să se calmeze. După naștere cel mic continuă să facă acest gest fie cu degetul, o păturică, o jucărie sau o suzetă. Gestul în sine nu este o problemă ci intensitatea cu care îl practică. Cu cât suptul degetului este mai intens, cu atât nevoia copilului de autocalmare este mai mare.

2.       Când ar trebui să intervenim?

Suptul degetului nu modifică dantura dacă cel mic face acest gest doar în momentele de relaxare. Momentul în care gurița lui poate suferi modificări este atunci când, din cauza anxietății, apasă cu degetul prea tare. Poate influența negativ dezvoltarea oaselor maxilarelor iar dinții se vor dezvolta anormal, vor crește nealiniați.

Mulți copii renunță la acest gest fără a fi nevoie de intervenția părinților, de obicei la vârsta de 6-7 luni sau puțin mai târziu, între 2 și 4 ani. În cazul în care cel mic a renunțat la suptul degetului de ceva vreme și observi că a reînceput să practice acest gest, acesta este semn că trece printr-o situație foarte stresantă.  

Deși sunt unii experți care recomandă intervenția părinților începând de la vârsta de 3 ani, Academia Americană de Pediatrie susține că acest gest este acceptabil până la vârsta de 5 ani. Contează și modul în care copilul își suge degetul: unii îl țin pur și simplu în colțul gurii, alții îl strâng cu înverșunare. În cel de-al doilea caz, este bine să începeți procesul de „dezvăț” cât mai repede.

3.       Ce putem face ca să încurajăm copilul să renunțe la suptul degetului? 

  • Încearcă să îi explici de ce este important să renunțe la acest gest. Cea mai eficientă metodă este ca cel mic să înțeleagă și să vrea acest lucru.
  • Dacă suptul degetului este o metodă de a-ți atrage atenția, atunci cea mai bună cale de acțiune este să îl ignori. În schimb, dacă observi că gestul este unul inconștient și cel mic nu își suge degetul pentru a-ți atrage atenția, încearcă să îi aduci aminte într-un mod gentil. Folosește un ton calm, nu îl critica, nu îl ridiculiza, nu îl certa.
  • Oferă-i recompense. O poveste în plus seara înainte de culcare, timp mai mult petrecut în parc atunci când cel mic nu își suge degetul.
  • Pentru a-l ajuta să înțeleagă procesul, fă un calendar dedicat acestei inițiative și lipește stickere colorate în zilele în care nu și-a supt degetul.
  • Identifică genul de situații stresante care îl determină să își sugă degetul și încearcă să îi oferi alinare în alte feluri. O îmbrățișare, vorbe încurajatoare, o pernă sau o jucărie pe care poate să o strângă în brațe.

Este important să înțelegem că starea de spirit a celui mic, chiar încă din burtica mamei, este strâns influențată de starea părinților. Climatul afectiv-emoțional al familiei trebuie să fie echilibrat, fără stres, stări de tensiune sau certuri în exces.

REDUCERI
close slider

Consultații de specialitate cu reducere pentru eleve, studente și pensionare


Alpha Clinics Timişoara
0745 351 351 | 0356 007 878
str. Francesco Griselini nr 1, Timișoara


Alpha Clinics Lugoj
0748 061 061
str Bucegi nr 11, Lugoj