Când este prea târziu pentru a rămâne însărcinată?

Cele mai răspândite statistici susțin că după vârsta de 30 de ani șansele ca o femeie să rămână însărcinată încep să scadă dramatic, la vârsta de 40 de ani ajungând la 5%. Aceste informații sunt bazate pe date depășite, înregistrate cu mulți ani în urmă.

Studiile pe tema fertilităţii naturale şi a vârstei, care au fost efectuate pe femei născute în secolul al XX-lea nu sunt numeroase, însă oferă o concluzie mai optimistă.

Luăm ca exemplu un studiu danez realizat pe parcursul a 12 luni, pe aproximativ 3000 de femei care încercau să rămână însărcinate. Femeile între 20 și 34 ani au avut o rată de reușită de 84%, iar următoarea categorie de vârstă, și anume între 35 și 40 de ani au avut o rată de reușită nu cu mult mai mică, de 78%.

Deși declinul fertilității nu este atât de mare precum se credea, există câțiva factori pe care trebuie să îi ai în vedere înainte să întârzii prea mult momentul în care să devi mamă.

·         După vârsta de 35 ani ovulația nu se menține în limitele predictibilității și nu mai este regulată.

·         Calitatea ovulelor începe să scadă

·         Pierderile de sarcină sunt mai des întâlnite la femeile care rămân gravide după vârsta de 35 de ani.

·         Crește riscul de endometrioză, de presiune mărită a sângelui și șansele de a dezvolta diabet gestațional.

·         Odată cu înaintarea în vârstă a mamei, crește riscul de malformații fetale și moarte fetală în uter, dar și riscul de preeclampsie, care poate fi fatală.

Consultă un medic ginecolog în faza de preconcepție. Acesta poate fi un aliat de nădejde care să te ajute să îți îmbunătățești șansele de a rămâne însărcinată.

REDUCERI
close slider

Consultații de specialitate cu reducere pentru eleve, studente și pensionare


Alpha Clinics Timişoara
0745 351 351 | 0356 007 878
str. Francesco Griselini nr 1, Timișoara


Alpha Clinics Lugoj
0748 061 061
str Bucegi nr 11, Lugoj