Cancerul de sân. Realitatea din România
Cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancer la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor.
Faptul că tehnologia din domeniu a avansat mult în ultimii ani, dar statisticile din România ne arată o situație tot mai precară, nu poate însemna decât că nu există suficientă informare și conștientizare în ceea ce privește cancerul la sân. Astfel că am ales să subliniem în acest articol care sunt realitățile îngrijorătoare înregistrate în ultimii doi ani.
Coaliția Pentru Sănătatea Femeii a lansat la sfârșitul lui 2017 cel mai cuprinzător studiu despre cancerul de sân în România.
Datele cheie ale studiului:
· 21 de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân în fiecare zi, aproximativ una la fiecare oră;
· 3.468 de femei mor anual din cauza cancerului la sân, aproximativ una la fiecare 3 ore;
· fiecare femeie decedată în urma cancerului la sân pierde aproximativ 13 ani de viață;
· 50% din cazurile noi de cancer de sân din România sunt diagnosticate în stadii avansate de boală (III, IV și necunoscut) și 40% în stadii inițiale de boală(0-II);
Ce semne ar trebui să orienteze o femeie către o investigație la sân?
-apariția unor noduli palpabili în sân sau în axilă;
-secreții mamelonare, mai ales dacă sunt unilaterale, spontane, sanghinolente,
-modificări de mărime sau formă ale sânilor, în special cele apărute la un singur sân
-modificări de textură a pielii (roșeață, piele în coajă de portocală) sau sensibilitate mamelonară diferită de cea care apare în timpul ciclului menstrual.
La ce vârstă ar trebui să începem să ne preocupăm de acest subiect?
Un procent ridicat – aproape 90% din cancere apar după vârsta de 40 ani, dar în ultimii ani s-a constatat o creștere semnificativă, îngrijorătoare, a cancerelor de sân și la pacientele tinere. Din acest motiv, începând cu vârsta de 20 ani este recomandat un consult clinic la un medic specialist ginecolog, iar de la 30 ani se indică o ecografie anuală.
Dupa vârsta de 40 de ani verificarea anuală se poate realiza prin mamografie și ecografie.
Dacă este diagnosticat precoce, înaintea răspândirii în organism, femeile cu cancer de sân au o rată de supravieţuire la 5 ani de 95%.
România este una din puținele țări europene care nu are încă implementat un program național de screening pentru cancerul de sân.