Cancerul de sân: poate o alimentație sănătoasă să reducă riscul?
Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei, reprezentând aproximativ 30% din cazurile de cancer la femei.
Una din 8 femei va dezvolta cancer de sân de-a lungul vieții, iar aproximativ 10% din cazuri apar la persoane sub vârstă de 45 de ani.
Unii factori de risc, precum istoricul familial nu pot fi schimbați; totuși, anumite modificări în stilul de viață pot să reducă riscul.
Menținerea unei greutăți adecvate este un factor cheie în reducerea riscului de cancer la sân.
Dieta de tip mediteranean, bogată în fructe și legume, cereale integrale, semințe și ulei de măsline extra-virgin reduce riscul de cancer de sân.
De asemenea, este indicată alimentația bogată în grăsimi sănătoase: este de preferat înlocuirea untului cu uleiul de masilne și consumul de peste în loc de carne roșie.
Consumul de alcool este, de asemenea, un factor important de risc. Cu cât se consumă mai mult alcool, cu atât mai mare este riscul, chiar și cantități mici contribuind la creșterea riscului.
Alti factori de risc pentru cancerul la sân sunt:
- Expunerea la radiații și la poluare;
- Sedentarismul;
- Lipsa sarcinilor și a alăptării la sân;
- Folosirea pe termen lung a contraceptivelor hormonale și a terapiei de substituție hormonală în menopauză;