Antibioticele pot perturba echilibrul vaginal. Află cum să previi disconfortul.
Posibilele efecte secundare nocive ale administrării antibioticelor sunt multiple: tulburări de tranzit, probleme digestive, candidoze bucale sau vaginale, dezechilibrul florei vaginale. Acest tip de medicamente nu funcționează selectiv ceea ce înseamnă că, în timp ce distrug și opresc dezvoltarea bacteriilor nocive, afectează și bacteriile prietenoase. Aceasta duce la crearea unui mediu favorabil reinfectării cu patogeni care nu sunt sensibili la acțiunea antibioticelor.
În condiții de sănătate, vaginul este intens populat de lactobacili. Aceștia produc acid lactic care mențin Ph-ul într-un interval optim (pH 3,5-4,5) și formează la suprafața mucoasei vaginale un biofilm protector, care împiedică dezvoltarea microorganismelor patogene ce provoacă infecții vaginale.
Este important ca atunci când urmăm un tratament cu antibiotice, să luăm măsuri pentru a ne menține microbiomul în echilibru prin suplimentarea aportului de probiotice (bacterii bune) și prebiotice (fibre solubile, fermentabile, hrană pentru probiotice).
Surse naturale de probiotice: iaurt, chefir, lapte bătut, murături, ciocolată neagră, măsline verzi, oțet de mere, brânză de capră nepasteurizată, ceai kombucha etc
Surse naturale de prebiotice: sfeclă roșie, ceapă, usturoi, praz, sparanghel, banane, orz.
O dietă bogată în probiotice asigură un sistem imunitar puternic, o digestie îmbunătățită, mai multă energie, piele mai sănătoasă, scădere în greutate și stare generală mai bună.
În caz de infecție în organism, este important să urmați tratamentul așa cum l-a prescris medicul dumneavoastră. Dacă experimentați neplăceri la nivel vaginal în timpul sau după terminarea tratamentului cu antibiotic, consultați medicul ginecolog.
Atenție! Produsele lactate reduc eficiența anumitor tipuri de antibiotice, astfel că trebuie să consumați chefirul sau iaurtul cu 2 ore înainte sau după administrarea medicamentelor. Citiți cu atenție prospectul!