Alpha Clinics
Alimentație sarcină

Alimentaţia pe parcursul sarcinii

Ce alimente trebuie evitate pe parcursul sarcinii?

O alimentație sănătoasă și echilibrată crește șansele unei sarcinii ușoare și contribuie la nașterea unui copil sănătos.

Vechea idee conform căreia viitoarea mamă trebuie să mănânce „pentru doi”, nu mai este valabilă. Trebuie știut că mai importantă decât cantitatea de alimente consumate este calitatea alimentației.

Necesarul caloric este nemodificat în primul trimestru de sarcină, crescând abia din trimestrul al doilea și doar cu 300 de kcal față de necesarul energetic anterior sarcinii.

Nevoile energetice ale unei gravide active, care nu și-a întrerupt activitatea sunt de 2500-3000 de kcal/zi.

Femeia gravidă are nevoie de cel puțin 2 litri de lichid pe zi: apă, lapte, sucuri de fructe sau legume proaspete, neîndulcite și mai puțin băuturi carbogazoase sau sucuri din comerț.

Iată care sunt alimentele care trebuie evitate în timpul sarcinii:

  • Ouăle crude, fierte moale sau orice alt tip de alimente care conțin ouă crude, ar trebui evitate pentru a preveni infecția cu Salmonella.
  • Carne crudă. Carnea, indiferent de felul acesteia, trebuie să fie suficient preparată termic.
  • În caz contrar, carnea ar putea fi o sursă de trichinella, salmonella, toxoplasmoză sau chiar E. coli.
  • Brânzeturile moi pot conține o bacterie numită Listeria. Aceasta crește riscul de avort spontan.
  • Fructele de mare, unele tipuri de peste și peștele afumat, în special, trebuie evitate în timpul sarcinii, deoarece ar putea fi contaminate cu Listeria. De asemenea pot contine o cantitate mare de mercur. Cel mai sigur peste pentru consum este somonul, crapul, dorada, pastravul, codul, heringul si macroul de mici dimensiuni.
  • Mezelurile conțin o cantitate mare de E-uri periculoase iar mezelurile crud-uscate prezintă riscul infecției cu Listeria.
  • Cofeină. Un consum redus de cofeină nu este considerat periculos.
  • Ca regulă generală, cantitatea de cofeină nu trebuie să depășească 200 mg pe zi în timpul sarcinii.
  • Alcoolul. Deoarece nu s-a stabilit o cantitate de alcool recomandată pentru consumul în siguranță în timpul sarcinii, este indicat că acesta să fie evitat de către femeile gravide.
  • Îndulcitorii artificiali și conservanții. Îndulcitorii artificiali întâlniți în sucurile dulci sau prăjituri trebuie excluși din dietă în timpul sarcinii, deoarece studiile au demonstrat că pot crește riscul nașterii premature.

Recomandarea noastră este o alimentație cât mai sănătoasă pe durata sarcinii, pentru binele mamei și al copilului.

Ideal este ca dietă sănătoasă să fie continuată pe perioada alăptării la sân, cât și după aceea.