5 motive pentru care să o programezi pe fiica ta la primul ei consult ginecologic
1. Confort și încredere. O vizită la ginecolog presupune o examinare a celor mai intime aspecte ale vieții noastre. Atât din punct de vedere psihologic, cât și emoțional. Dacă vei aștepta până când fiica ta va avea o nevoie reală de a merge la ginecolog există posibilitatea ca ea să nu aibă curajul să îți ceară sfatul. Această întârziere poate duce la complicații. Programează o consultație atunci când ea împlinește 14 sau 15 ani. Prima întâlnire poate decurge fără o examinare propriuzisă. Discutând cu un specialist despre schimbările specifice vârstei, fiica ta va deveni mai confortabilă. Va avea încredere și acces la informații de calitate. O astfel de pre-consultație pregătește drumul către o relație deschisă și sinceră cu medicul.
2. Informații complete despre ciclul menstrual. Discuțiile despre zona intimă nu sunt tot timpul cele mai deschise și mai sincere. Deși poate crezi că ai acoperit tot subiectul și că fiica ta știe tot ce are nevoie, o vizită la ginecolog s-ar putea să te surprindă. Adolescenții, pe lângă faptul că pun întrebări excelente pe care nu au curajul să le pună părinților, este posibil chiar să constați că fiica ta a interpretat greșit ceva ce ai încercat să îi explici, sau chiar să fi înregistrat o informație greșită de pe internet sau de la o altă colegă. O primă vizită la medicul ginecolog poate clarifica toate aceste erori care s-ar fi putut strecura în mintea fiicei tale. Aceste vizite sunt de asemenea o șansă de a diagnostica foarte devreme diferite afecțiuni cum este endometrioza, în cazul căreia detectarea din timp îi poate ușura semnificativ viața.
3. Crearea unui dialog deschis despre sexualitate. Dacă nu discuți despre acest subiect, asta nu înseamnă că problemele care însoțesc dezvoltarea fizică și emoțională a fiice tale nu sunt acolo. Ceea ce trebuie să înțelegi este că, dacă fiica ta nu se deschide complet în discuțiile voastre de acasă, nu înseamnă că relația voastră părinte-copil nu este una sănătoasă. De aceea, după prima sau a doua vizită la ginecolog, este bine ca fiica ta să aibă o discuție privată cu medicul. Astfel ea poate trece peste orice jenă și se poate deschide unei discuții sincere. Fără un spațiu în care ea să simtă că poate spune orice legat de sexualitatea ei, după care să primească răspunsuri și ghidaj, ea poate ajunge să ia decizii care să o afecteze pentru restul vieții.
4. Prevenirea unei sarcini nedorite. Una dintre cele mai des întâlnite cauze ale sarcinii adolescentine este frica unei fete de a recunoaște că este activă sexual în fața părinților sau a altor adulți în care are încredere. Deși toți părinții își doresc ca fiicele lor să aibă un comportament responsabil, angrenajul hormonal specific vârstei influențează activ comportamentul tinerilor. Prioritatea noastră este ca fiica ta să fie sănătoasă, fericită și să ia decizii conștiente. Vom discuta din timp despre metode de contracepție, vom efectua test de sarcină dacă este nevoie și vom putea discuta deschis despre opțiunile ei în cazul în care rămâne însărcinată.
5. Prevenirea și tratamentul bolilor cu transmitere sexuală. O informare făcută de un specialist îi poate da fiicei tale încrederea necesară pentru a lua decizii responsabile. Astfel bolile cu transmitere sexuală nu mai sunt doar o sperietoare pe care părinții o folosesc ca să îi convingă pe adolescenți că nu este momentul să își înceapă viața sexuală. De asemenea, în cazul în care fiica ta este deja activă sexual, ea are nevoie de examinări periodice, chiar dacă nu manifestă simptome. Afecțiunile cu transmitere sexuală sunt deseori asimptomatice. Diagnosticarea din timp evită complicații pe termen lung și face ca schema de tratament să fie mai ușoară și mai eficientă.