4 obiceiuri care te vor ajuta să îți refaci echilibrul hormonal
Ești obosită, temperamentală, stresată? Aceste simptome pot fi semn că hormonii tăi sunt în dezechilibru. Iată 4 obiceiuri care te pot ajuta să îți refaci starea de bine.
1.Alimentație
Evită anumite alimente precum cele cu indice glicemic ridicat (pâinea albă și sucurile naturale din fructe). Acestea cresc nivelul insulinei, ceea ce schimbă modul în care organismul metabolizează estrogenul. Acest fenomen este redus dacă alegi consumul de pâine integrală și de fructe proaspete în locul sucurilor. Dacă sunt neprocesate, fructele conțin fibre ceea ce impiedica hiperglicemia. Merele, portocalele, grepfruitul și perele acrișoare sunt printre cele mai recomandate fructe pentru a menține colesterolul și glicemia în limite normale. O alternativă bună sunt smoothie-urile, acestea conțin pulpa fructelor, fiind obținute prin mărunțirea integrală a fructului (exceptând samburele/sâmburii unde este cazul). Încearcă să reduci consumul de zahăr. Cofeina și băuturile alcoolice pot de asemenea influența echilibrul hormonal. Consumă grăsimi bune. Organismul tău are nevoie de o varietate largă de acizi grași pentru a putea crea hormoni. Acizii grași Omega 3 EPA și DHA cresc secreția de prostaglandine și reduc contracțiile uterine care pot provoca dureri menstruale.
2. Exercițiu fizic constant.
Exercițiile fizice au și ele un rol important în menținerea unui echilibru hormonal. Exercițiile foarte solicitante, făcute când și când, nu fac altceva decât sâ îți înrăutățească problema. Dacă ai probleme de natură hormonală, alege activități care relaxează mai degrabă organismul, precum înotul ori plimbările în aer liber. Exercițiile cardio nu sunt deloc indicate.
3. Ferește-te de produsele sintetice care conțin xenoestrogeni!
Exemple: produse din plastic, cosmetice, conservanți alimentari sau vopseluri. Acest tip de hormoni sintetici încetinesc tiroida, declanșează pubertatea timpurie și cresc riscul de cancer mamar.
4. Conectează-te cu natura.
Cortizolul, este hormonul secretat, de obicei, în situațiile de stres. Dar, dacă este secretat în continuu se instaurează excesul de cortizol care crează stări de agitație, irascibilitate și probleme de somn. Reconectarea cu natura, poate fi o bună modalitate de a trata organismul de stres. Studiile au demonstrat că doar 2 ore de mers pe munte, pot reduce semnificativ nivelul de cortizol.